Składniki:
- 30 dag makaronu wstążki lub kokardy ( u mnie z pszenicy durum)
- 30 dag fileta z łososia
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól,biały pieprz
- 1/2 pęczka bazylii
Zdrewniałe końcówki szparagów odciąć,szparagi umyć,pokroić w kilkucentymetrowe kawałki,wrzucić do osolonego wrzątku,ze szczyptą cukru i gotować kilka minut(szparagi można również ugotować metodą tradycyjną,dopiero później pociąć na kawałki).
Na patelni rozgrzać oliwę,zeszklić na niej posiekaną cebulę oraz czosnek,dodać szparagi,dusić na małym ogniu 7-8 min.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie,odcedzić.Wymieszać ze szparagami z cebulką,czosnkiem oraz kawałkami łososia,posypać listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz