Mięso królika jest lekkostrawne,delikatne i ma niską zawartość cholesterolu.Od jakiegoś czasu miałam straszną ochotę na królika,w końcu trafiła się okazja i jest.Na pierwszy ogień wykorzystałam bardzo łatwy,nieskomplikowany przepis.Trzeba tylko pamiętać by królika przemrozić,wtedy mięsko skruszeje.
Składniki:
- królik
- 1/2 główki czosnku
- sól,pieprz
- majeranek
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 3-4 cebule
- 2-3 marchewki
- 1 szklanka rosołu(bulionu)
Dzień wcześniej mięso królika dokładnie nacieramy czosnkiem,solą,pieprzem,dodajemy 1 łyżeczkę sosu sojowego i obficie posypujemy majerankiem.Wstawiamy do lodówki.Następnego dnia obieramy cebulę i marchewkę,kroimy w plastry.Tak przygotowane warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego,zalewamy 1 szklanką rosołu,kładziemy przyprawionego królika i zakrywamy pokrywką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C,pieczemy ok 1 godziny.Następnie temperaturę zwiększamy do 200 st.C i pieczemy jeszcze ok 40 min,ostatnie 10-15 minut można ściągnąć pokrywę by mięso nabrało większych rumieńców.
pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńWybornie :)
OdpowiedzUsuń