wtorek, 5 kwietnia 2016

KRÓLIK PIECZONY

   Mięso królika jest lekkostrawne,delikatne i ma niską zawartość cholesterolu.Od jakiegoś czasu miałam straszną ochotę na królika,w końcu trafiła się okazja i jest.Na pierwszy ogień wykorzystałam bardzo łatwy,nieskomplikowany przepis.Trzeba tylko pamiętać by królika przemrozić,wtedy mięsko skruszeje.
Składniki:
  •  królik
  • 1/2 główki czosnku
  • sól,pieprz
  • majeranek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 3-4 cebule
  • 2-3 marchewki
  • 1 szklanka rosołu(bulionu)
 Dzień wcześniej mięso królika dokładnie nacieramy czosnkiem,solą,pieprzem,dodajemy 1 łyżeczkę sosu sojowego i obficie posypujemy majerankiem.Wstawiamy do lodówki.Następnego dnia obieramy cebulę i marchewkę,kroimy w plastry.Tak przygotowane warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego,zalewamy 1 szklanką rosołu,kładziemy przyprawionego królika i zakrywamy pokrywką.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C,pieczemy ok 1 godziny.Następnie temperaturę zwiększamy do 200 st.C i pieczemy jeszcze ok 40 min,ostatnie 10-15 minut można ściągnąć pokrywę by mięso nabrało większych rumieńców.

2 komentarze: