piątek, 1 kwietnia 2016

PSTRĄG PIECZONY Z MASŁEM CZOSNKOWO - KOPERKOWYM

   Ulubiony przepis na pstrąga to właśnie ten z masłem czosnkowo - koperkowym.Pewnie większość z Was przyrządza w ten sposób rybkę,ale przepis musi się pojawić na blogu.Ach,ten smak....
Składniki:
  •  2 świeże pstrągi
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • pęczek koperku
  • cytryna
  • sól,pieprz cytrynowy
Masło o temperaturze pokojowej wymieszać z posiekanym koperkiem,doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Umyte i suche rybki od wewnątrz i zewnątrz skropić sokiem z cytryny,posypać solą i pieprzem cytrynowym.
W środek włożyć przygotowane masło czosnkowo - koperkowe,ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i wstawić do piekarnika.Piec ok 30 min w 180 st C pod przykryciem,jeśli chcemy by skórka była chrupiąca otwieramy pokrywkę na 10 min przed końcem.

2 komentarze: