Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- 100 g masła bądź margaryny
- 40 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka mąki
Dodatkowo:
- 1/2 litra jagód
- 2 łyżki cukru waniliowego
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże,dodajemy 1 łyżkę cukru i odstawiamy do wyrośnięcia.
Margarynę bądź masła rozpuszczamy na wolnym ogniu,studzimy.
Przesianą mąkę łączymy ze szczyptą soli,dodajemy cukier,jajka,wystudzoną margarynę i zaczyn.Wyrabiamy na gładką masę,odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia.Następnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wystarczająco podrośnie wykładamy jagody oraz posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 50 min w 180 st C. Posypujemy cukrem pudrem.
Użyłam mniejszej blaszki tj 24x24. Powiem Wam jeszcze,że cierpię na sklerozę i zapomniałam dodać jajek...przypomniałam sobie o nich jak ciasto siedziało w piekarniku,myślałam,że coś mnie trafi...jednak powiem Wam,że brak jajek to tylko plus dla mnie( mam na nie nietolerancję),ciasto wyszło przepyszne.
Moja babcia robi podobne i zawsze jest pyszne. A najlepsze w nim jest to, że niezależnie jakie owoce się wrzuci zawsze wychodzi :)
OdpowiedzUsuńtak,to prawda...babcine ciasta zawsze najlepsze:}
Usuń