poniedziałek, 25 kwietnia 2016

ROLADY DROBIOWE Z MIĘSEM MIELONYM

  Jak tutaj dogodzić mężusiowi?Cały tydzień poza domem  więc chociaż przez dwa dni niech zje dobrze i smacznie.Tym razem padło na roladki z mięsem mielonym,pomysł z Wielkiej Księgi Specjałów s.Anastazji.
Składniki:
  •  3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 20 dag mięsa wieprzowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajka
  • sól,pieprz
  • bułka tarta
Mięso kurczaka przeciąć wzdłuż na 6 kawałów,rozbić na płaty i przyprawić.
Pietruszkę oczyścić,umyć i drobno posiekać.
Zmielić mięso razem z cebulą,przecisnąć czosnek przez praskę.Do mięsa mielonego dodać namoczoną i odciśniętą bułkę( pomijam ten etap,zamiast tego dodaję trochę przegotowanej wody),jedno jajko,cebulę i czosnek - doprawić solą,pieprzem i dokładnie wymieszać.
Na każdy płat rozbitego,przyprawionego fileta nałożyć (posypać) natkę pietruszki,rozprowadzić mięso mielone i ponownie posypać natką pietruszki.Tak przygotowane filety zwinąć w roladę i panierować w jajku i bułce tartej.Smażyć ok 20 - 30 min na wolnym ogniu.


2 komentarze:

  1. o cudne połączenie :)
    dwa tradycyjne dania w jednym :)

    pozdrawiam serdecznie,

    Kaśka
    ------------

    zapraszam do siebie :)
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak połączenie ciekawe i co najważniejsze smakuje rewelacyjnie:} dziękuję za zaproszenie już pędzę :}

      Usuń